Ország ismereti vetélkedő

Mennyire vagy otthon Nagy-Britanniában és Németországban?

2015. október 21.

Ugra Zsuzsanna

német nyelvtanár 

 

Galéria 

 

 

 

Az ország ismereti vetélkedő résztvevőit a tervezett osztályonkénti 4 fő helyett kiterjesztettük az egész osztályra, illetve az egész iskolára. Ebből adódóan sokkal több feladatot készítettünk elő, hogy az osztály minden tagjának legyen bőven feladat a három óra során.

Készítettünk angol, német és magyar nyelven feladatokat.

A Keri-napok keretében bonyolítottuk le a vetélkedőt, amit rádión keresztül irányítottunk.

Közreműködő tanárok: Kovács Zoltán, Szókis Eszter, Visnyovszkyné Fehér Ágnes, Riclerné Jedlicska Judit, akik a feladatok előkészítésében, lebonyolításában és értékelésében is aktívan részt vettek.

Az előzetes feladatokat 3 nappal korábban ismertettük. Minden osztály húzott egy angol illetve német nyelvet beszélő országot és ez alapján díszítette fel termét. Ezen kívül elmondtuk, hogy magukkal kell hozniuk egy posztert, melynek a témája egy brit vagy német város bemutatása lesz.

Első óra: A vetélkedőn az osztályoknak egy frappáns csapatnevet kellett először kitalálniuk, majd himnusz felismerő feladat következett.  Ezután keresztrejtvények angol és német nyelven és egy híres brit és német arcképét kell összerakniuk, majd vele kapcsolatos kérdésekre válaszolni. A második óra során egy rövid DVD-filmet, reklámokat vetítünk le nekik, amelyhez kérdések kapcsolódtak. Ezt quiz és szókereső feladatok követték. Szakmai feladatként (kereskedőket és vendéglátósakat képzünk) termékeket, ruhákat, ételeket, üzletláncokat kellett a célnyelvi országokkal párosítani, nemcsak képen, hanem szaglással és kóstolással egybekötve.

A harmadik óra keretében nyelvjárások felismerése következett rádión keresztül. Ezt találós kérdések, rövidítések párosítása egészítette ki. Végül földrajzi helyek távolságát mérték a tanulók.

Összességében elmondható, hogy a gazdag program lekötötte a tanulókat, mindenki megtalálta a neki megfelelő feladatot. Motiváltak voltak, hiszen nemcsak tortát, német és angol szakácskönyvet nyerhettek, hanem az iskolai pontversenybe is beleszámított az első három helyezett eredménye.